Τοπικές Διαδρομές

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ (με αυτ/το ή μοτ/τα)
α) Κουκούλια-Πλάκα (ποταμός Άραχθος-ιστορικό γεφύρι)
 Χιλ/κή απόσταση 5 χιλ./χρόνος διαδρομής 10΄λεπτά.
 Χωματόδρομος που συντηρείται και καθαρίζεται τακτικά.
 Πανέμορφη διαδρομή, μέσα από πυκνή βλάστηση.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής συναντάμε το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το «νερόμυλο» του Πολύζου στο «Γκότεβο»
 Στον ποταμό Άραχθο στην Πλάκα, μπορείτε να ζήσετε μοναδικές εμπειρίες κάνοντας Καγιάκ και Ράφτιγκ, με την βοήθεια οργανωμένων σχολών που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες πέραν αυτού, δραστηριοποιούνται και σε άλλα σπορ στη φύση, όπως (πεζοπορίες, αναρριχήσεις, ιππασία, τοξοβολία κλπ).
 Αξίζει να επισκεφτούμε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας (το μεγαλύτερο μονότοξο στην Ελλάδα) και το παραπλεύρως αυτού κτήριο όπου το 1944 υπογράφηκε συμφωνία για κατάπαυση εμφυλίου μεταξύ ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ
 Η ερασιτεχνική αλιεία στον ποταμό είναι για μερικούς καλή ενασχόληση.

 Για όσους δεν επιθυμούν την ανωτέρω διαδρομή, μπορούν να ακολουθήσουν διαδρομή με ασφαλτόστρωση μέσω των χωριών Γραικικού – Σγάρας – Φράστα - Πλάκα. Η απόσταση αυτής της διαδρομής είναι 14 χιλ/τρα και ο χρόνος 20΄λεπτά.

β) Κουκούλια-Καταρράκτης-Θεοδώριανα (εκδρομή με 4Χ4)
 Η διαδρομή από τον Καταρράκτη μέχρι τα Θεοδώριανα περνάει από έναν σκληρό χωματόδρομο και θέλει μεγάλη προσοχή. Η ανάβαση είναι όλο ζιγκ-ζαγκ, αφού κινούμαστε ουσιαστικά πάνω σε έναν γκρεμό. Μεγαλύτερη αποζημίωση για την ταλαιπωρία αποτελεί η εκπληκτική θέα που προσφέρει το ύψος, ενώ, στην κορυφή, τα πράγματα είναι ποιο εντυπωσιακά, αφού το μάτι χάνεται στα αλπικά λιβάδια. Η κατάβαση προς τα Θεοδώριανα είναι πολύ πιο ασφαλής και ήπια.

γ)Κουκούλια-Καταρράκτης-Άγναντα-Πράμαντα-Μελισσουργοί, Σιράκο -Καλαρρήτες (Ι.Μ.Κυπήνας) κλπ.
 Είναι μία πανέμορφη διαδρομή, με εκπληκτική θέα, μέσα σε εναλλασσόμενο τοπίο από πυκνή βλάστηση, έλατα, γκρεμνούς, και άγρια φύση.
 Κατά μήκος της διαδρομής, πέραν από την ομορφιά και γραφικότητα όλων των χωριών που συναντάμε, αξίζει να επισκεφτούμε:
 Στο χωριό Καταρράκτη την Ι.Μ. Αγ. Αικατερίνης, τους ομώνυμους καταρράκτες, το Τουριστικό περίπτερο και το Δασικό χωριό Ελατος.
 Στα Πράμαντα το σπήλαιο των Πραμάντων, την Ι.Μ.Αγ.Παρασκευής και τον Ι.Ν. Αγ.Παρασκευής
 Την Ι.Μ. Κηπίνας, (1912), σκαρφαλωμένη στους απόκρημνους βράχους (στο εσωτερικό της υπάρχει επισκέψιμο σπήλαιο) και σε απόσταση 3 χιλ. από εδώ θα φθάσουμε στο παραδοσιακό γραφικό χωρίο Καλαρρήτες
 Το παραδοσιακό και γραφικό πετρόχτιστο χωριό Σιράκο (γενέτειρα του Κρυστάλη).

ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
α) Κουκούλια-Γουριανά (Ι.Μ. Χρυσοσπηλιώτισας (1 χιλ.)


β) Κουκούλια-Μεγαμπέλι (πεζοπορία ή με 4Χ4). (2 χιλ.)

Το Μεγαμπέλι είναι παλαιός συνοικισμός των Κουκκουλίων και σήμερα είναι ακατοίκητος. Βρίσκεται στους πρόποδες του χωριού μεταξύ αυτού και του ποταμού Αράχθου.

γ) Κουκκούλια-οροπέδιο Τζούμας (Αγ. Χριστόφορος).

Η θέα από εδώ είναι εκπληκτική, τα μάτια σου χάνονται στον ορίζοντα. Ανατολικά τα όρη Τζουμέρκα, Δυτικά το όρος Ξεροβούνι και Νότια ο Αμβρακικός κόλπος.
Τα καταπράσινα χωραφάκια του προσφέρονται για πικ-νικ και παιχνίδι.
Το παρεκκλήσι του Αγίου Χριστόφορου μας περιμένει να προσευχηθούμε και να μας φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του. Αξίζει να παρευρεθούμε στο ημερήσιο πανηγύρι που γίνεται προς τιμή του, κάθε χρόνο, στις 9 Μαΐου, στον υπαίθριο χώρο του Ναού. Επίσης αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε και το αυτοφυές φυτό «Βάρβαρο», ένα φυτό με υπέροχο άρωμα. Φυτρώνει στην περιοχή του οροπεδίου αλλά και σε άλλα μέρη του χωριού μας. Το συναντάμε το μήνα Μάιο. Τα φύλα του μοιάζουν με φύλλα κισσού (διαστάσεων 3Χ5,5 cm περίπου) και το ύψος του φτάνει περίπου τα 20-30 cm

δ) Κουκούλια Ανατολή ή Νιζερός. (2,5 χιλ.)
Παλαιός συνοικισμός των Κουκκουλίων. Σήμερα είναι ακατοίκητος.

ΜΙΚΡΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
Για μικρούς περιπάτους προσφέρονται τα σοκάκια του χωριού, αλλά και διάφορες τοποθεσίες με ξεχωριστή ομορφιά, μέσα ή κοντά στο χωριό, όπως το Μνημείο, το Παρασπόρι, το Κουτσέκι, οι βρύσες του Χωριού, οι βρύσες της Σπαρτιάης, το Πηγαδάκι, ο Άγιος Νικόλαος στο Σελίο, η Αγία Παρασκευή στο Παλαιοχώρι, η Αγία Κυριακή στις Γκορτσιές, η Αγία Τριάδα στις Κοκαλιάρες και οι Άγιοι Ανάργυροι στον Κωνσταντίνο.