Γλυκά Ψωμί Πίτες-Φαγητά

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι
Υλικά:
● Ένα κιλό κυδώνι
● 1 κιλό ζάχαρη
● 5 φλυτζάνια νερό
● χυμό ενός λεμονιού (μισό για το γλυκό, μισό για το καθάρισμα)
● 1 κλωνί βανίλια
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κυδώνια ένα-ένα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια .Βάζουμε τα κυδώνια που κόβουμε σε νερό με χυμό μισού λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Βράζουμε τα κυδώνια για λίγο μέχρι να μαλακώσουν. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε και στη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό, γύρω στα 20 λεπτά. Στο τελείωμα, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και την βανίλια.



Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού
Υλικά συνταγής 
●1 κιλό καρυδάκι πράσινο  
●1 κιλό ζάχαρη 
●1½ ποτήρι νερό  
●Χυμό από 1/2 λεμόνι  
●Λίγα γαρίφαλα 

Εκτέλεση 
Διαλέγουμε τρυφερά και μικρά πράσινα καρυδάκια. Φοράμε γάντια γιατί βάφουν πολύ το δέρμα. Με πολύ κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε εξωτερικά τη λεπτή τους φλούδα. Ύστερα κόβουμε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι. Τα ζεματάμε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει. Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές τη διαδικασία. Τα στραγγίζουμε. Αφού κρυώσουν, τα τρυπάμε στην πλευρά του κοτσανιού και τα ζουλάμε να στραγγίσουν καλά. Καρφώνουμε σε καθένα από 1 μοσχοκάρφι. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. Προσθέτουμε τα καρυδάκια. Ξαφρίζουμε. Τα βράζουμε για 15΄-20΄ και μετά αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά για να δέσουμε σωστά το σιρόπι. Αφού δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Μόλις κρυώσει, βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα. 

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά 
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά

Μπομπότα Νο 1
Υλικά (για 5-6 άτομα)
500 γρ. φέτα  τριμμένη 
250 γρ. κεφαλογραβιέρα  τριμμένη 
200 γρ. κασέρι  τριμμένo 
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού βούτυρο λιωμένο 
1 κιλό καλαμποκάλευρο 
250 γρ. φρέσκο γάλα 
½ κουταλάκι αποξηραμένα μυρωδικά (θυμάρι ή θρούμπι) 2 αυγά χτυπημένα
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
πιπέρι       

Εκτέλεση    
1. Βράζετε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε το καλαμποκάλευρο. Ανακατεύετε συνεχώς, μέχρις ότου το μείγμα γίνει ένας πηχτός χυλός. Μόλις ο χυλός κρυώσει, ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.       
2. Αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί ή ένα πυρέξ με βούτυρο και πασπαλίζετε με φρυγανιά. Στο χυλό από καλαμποκάλευρο προσθέτετε τα τυριά, τα αυγά χτυπημένα με αλατοπίπερο, τα αποξηραμένα μυρωδικά και αρκετό από το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά.      
3. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του με σπάτουλα. Πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά  και περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε στους 180°-200°C 40΄-50΄, μέχρι να πάρει χρώμα.